De Opdracht

Grijp je microfoon, smartphone of taperecorder en maak 3 minuten radio. Elk jaar verzinnen we een nieuwe opdracht. Denk bij radio niet alleen aan wat door de ether schalt, maar ook aan de sprankelende audioverhalen in podcasts.  Een hoorspel, radiodocumentaire, soundscape en alles wat daar tussin zit kan meedingen naar de hoofdprijs. De hoofdprijs wordt uitgereikt door een professionele jury, de fans kunnen stemmen op de publieksprijs. 

Dit jaar was de opdracht 3 minuten radio met (1) een geluid van iets dat bruist, (2) een vreemde in het verhaal en (3) een plant in de titel.
Tijdens een feestelijke luisternamiddag op 17 december werd de Korte Golf Radioprijs 2017 uitgereikt in de Brakke Grond in Amsterdam. Yelena Schmitz (uit Vlaanderen) won met De jongen, de haag, het bankje de juryprijs voor het beste audioverhaal van drie minuten. De ZMOK-viooltjes van Iona Daniel & Rineke Roosenboom (uit Nederland) werd tot publieksfavoriet gekroond.

"De jongen, de haag, het bankje toont een klein, alledaags moment, opgetild naar iets poëtisch en universeel. Hoe is het om een vreemde aan te spreken en wat gebeurt er als we die eens echt aanspreken? De jury van Korte Golf 2017 feliciteert de maker Yelena Schmitz met haar ontwapenende en oprechte documentaire."

De beide winnaars kregen cheques voor opname-apparatuur, en de jurywinnaar ontvangt ook een persoonlijke Skype-sessie met de geweldige Londense producer Eleanor McDowall (onder meer van het bekroonde radioverhalen programma Short Cuts op BBC Radio 4)

ONLINE / ON AIR

De beste inzendingen waren op zondag 17 december 2017 te horen tijdens een feestelijke luisternamiddag in Amsterdam in de Brakke Grond. De presentatie was in handen van Katharina Smets en Lotte van Gaalen. En er is meer. De ingezonden stukken zijn nu online en on air beschikbaar. Zo  zijn de inzendingen te horen op de Soundcloud van Korte Golf, het Vlaams Cultuurhuis Brakke Grond en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. De shortlist van zes wordt  gespeeld  in het programma Radio Doc op NPO Radio 1 Nederland. In Vlaanderen werd de winnaar gespeeld in het programma De Ochtend op Radio 1. Ook vrije en locale radio's zenden graag korte golven uit.

De jury

De jury bestond uit de Vlaamse radiomaker en docent Eva Moeraert, voedselverslaggever van het Parool én nieuw podcastmaker Hiske Versprille, en Randy Vermeulen, redacteur VPRO Podcasts en VPRO Dorst. De deskundige jury, die de inzendingen anoniem onder oren kreeg, koos de beste Korte Golven als genomineerden voor de Korte Golf juryprijs 2017. 

Opgelet! Maak gebruik van rechtenvrije muziek. Dan kunnen we jouw stuk op op het internet en de radio laten horen.  Op freemusicarchive.org is heel wat te vinden.

Vragen? Contacteer ons.